Topp før – flopp nå

Det er ingen tvil om at land som Tunisia og Egypt har vært svært populære feriemål for nordmenn i en årrekke, men i år merker reiseselskapene en betydelig nedgang i bestillinger til spesielt disse to nasjonene, men også til andre.

Selv flotte hoteller, deilige strender og mye annet flott å se på kan snu nordmenn, for nå ser det ut til at disse reisemålene er på vei i en bratt utforbakke, og med tanke på hva som har skjedd i disse landene i de seneste årene kan man saktens forstå hvordan vi tenker.

For landenes økonomi er det selvsagt veldig trist, for dette gjelder naturligvis ikke bare for Norge – også andre land, og da spesielt britene – har vendt disse destinasjonene ryggen, og dette gjelder spesielt for Tunisia. For de som har dårlig hukommelse så kan vi minne om at det ble utført et forferdelig terrorangrep på en strand i Tunisia hvor mange mennesker ble drept mens de lå og slappet av på stranden. Slike ting setter spor i mennesker, og naturligvis også i oss nordmenn som har Tunisia som ferieland.

Også Egypt merker nedgang og et feriested som Sharm el Sheikh er langt i fra så populært som det var før, og i Egypt har det jo vært urolig i mange år – dog ikke på ferieplassene. Nordmenn tror vi er engstelige for at det skal komme anslag som i Tunisia, og at man derfor velger bort risikoen, selv om den er liten. Reiseselskapene tilbyr sågar muligheten for å booke om reiser som er gjort til disse landene, en man må i alle fall ta kontakt med dem for å høre om dette er noe som kan la seg gjøre.

Reiser til Tyrkia har også blitt merkbart mindre populært og med tanke på demonstrasjonene som var i feriebyene i fjor, samt terroranslagene mot de store byene i år, så er kanskje heller ikke det så pussig.

Nordmenn har lagt inn en risikobuffer i sine feriebestillinger og det er først og fremst disse landene som får merke det.